top of page

MyBIOTIK®PROTECT


Mnogobrojne funkcije crijeva vezane za zdravlje podupiru brojni različiti mikroorganizmi odnosno crijevni mikrobiom (više o mikrobiomu ovdje) . Ta međusobno savršeno usklađena bakterijska zajednica ističe se velikom raznolikošću (diverzitetom) kao i ogromnim brojem korisnih bakterija.


Vanjski utjecaji, primjerice antibiotici, mogu narušiti održivost crijevne flore na način da joj umanjuju raznolikost i znatno smanjuju broj korisnih bakterija. Posljedično se mogu nastaniti štetne klice poput primjerice klostridije ili kandide. Tako narušena crijevna ravnoteža zove se disbioza.


Stoga je korisno u posebnim situacijama crijevima dodavati aktivne bakterijske kulture kao kod primjerice uzimanja antibiotika.


Sve više studija dokazuju povezanosti raznovrsnog i zdravog crijevnog mikrobioma s općim zdravljem čovjeka, kao i disbalans s različitim simptomima i bolestima. Stoga zaključno, obogaćivanjem crijevne flore i crijevnog mikrobioma sa dobrim i korisnim bakterijama uspostavljamo raznovrsnost, čime se postiže zdravlje crijeva što može pozitivno utjecati na cjelokupni organizam.


Kako MyBIOTIK®PROTECT djeluje?


Uzimajući MyBIOTIK®PROTECT dodajemo našem tijelu uobičajene i korisne stanovnike crijevne flore tankog i debelog crijeva. 11 prirodno aktivnih bakterija iz važnih skupina Lactobacillusa, Bifidobakterija, te Lactococcus i Enterococcus u kombinaciji s vitaminom B2, koji doprinosi održavanju normalne sluznice i zaštiti stanica od oksidativnog stresa, time je dobar saveznik u obogaćivanju crijeva “dobrim i korisnim bakterijama“, održavanju raznovrsnosti crijevne flore, a time posljedično i zdravlja probavnog sustava. Ovaj dodatak prehrani je posebno formuliran s prirodnim, međusobno usklađenim, metabolički aktivnim bakterijama da podržava ravnotežu crijevnog mikrobioma, dodatno uz sadržani vitamin B2 doprinosi održavanju normalne sluznice.

Kada i zašto je poželjno koristiti MyBIOTIK®PROTECT?


Nakon terapije antibioticima: Antibiotici djeluju tako da ubijaju bakterije ili zaustavljaju njihovo razmnožavanje. Na primjer, antibiotici mogu ubiti bakterije uništavajući ključne dijelove koji su im potrebni za preživljavanje, poput njihovih staničnih stjenki ili DNK. Međutim antibiotici nemaju selektivno djelovanje pa tako uništavaju i „korisne“ bakterije. Antibiotici mogu narušiti prirodnu ravnotežu crijevne flore, što može dovesti do gastrointestinalnih problema. MyBIOTIK®PROTECT pomaže obnavljanju protektivnih, odnosno „korisnih“ bakterija i smanjuje rizik od nuspojava antibiotika. Vrlo je važno da se MyBIOTIK®PROTECT odvoji minimalno 2 sata od uzimanja antibiotika te da se počne uzimati od prvog dana uzimanja antibiotika, a poželjno ga je nastaviti uzimati i poslije, minimalno onoliko dana koliko se uzimao antibiotik.


Nakon infekcija ili bolesti: Nakon perioda bolesti ili infekcija, MyBIOTIK®PROTECT može pomoći u obogaćivanju i uspostavljanju zdravog crijevnog mikrobioma i oporavku probavnog sustava.


Putnička dijareja: Putnička dijareja, tj. putovanja u strane zemlje, mogu izložiti vaš probavni sustav novim bakterijama na koje vaš crijevni sustav nije navikao i uzrokovati probavnesmetnje poput dijareje. MyBIOTIK®PROTECT može pomoći uspostavljanju normalne probave kod dijareje te pružiti zaštitu od probavnih problema tijekom putovanja. Bilo bi dobro sa MyBIOTIK®PROTECT-om započeti barem 5 dana prije putovanja kako bi se obnovile i umnožile dobre bakterije i ojačao crijevni mikrobom. Više o putničkoj dijareji pročitajte ovdje.


Akutni proljev: kod akutnog proljeva često dolazi do velikog iscrpljivanja organizma i dehidracije, neovisno o tome što je uzrok. A uzroci mogu biti razni, od virusom uzrokovanih dijareja do putničkih dijareja ili dijareja uzrokovanih trovanjem hranom ili stresom. Koji god da je uzrok MyBIOTIK®PROTECT direktno i aktivno povećavanjem „dobrih bakterija“ - uobičajenih stanovnika crijevne flore - pomoći će sa uspostavljanjem ravnoteže crijevne mikrobiote te rezultirati reduciranjem trajanja dijareje time što obnavlja zdravi crijevni mikrobiom.


Stres: Kroničan stres može negativno utjecati na vašu probavu i harmoniju crijevnog mikrobioma na način da uzrokuje disbalans crijevnog mikrobioma odnosno porast „problematičnih“ bakterija i smanjenje broja „dobrih“ bakterija što posljedično može uzrokovati razne probleme među kojima i upale u crijevu MyBIOTIK®PROTECT podupire očuvanje zdravlja crijevnog mikrobioma, čak i u stresnim periodima.


Za općenito zdravlje crijeva: Redovita upotreba MyBIOTIK®PROTECT rezultira obogaćenjem crijeva “dobrim i korisnim raznovrsnim bakterijama“, može ojačati vaš probavni sustav, smanjiti nadutost, plinove i poboljšati opće zdravlje crijeva.


Kada se osjećate slabo: Kada se suočavate s prehladom ili virusnom infekcijom, vašem crijevnom mikrobiomu treba dodatna podrška. MyBIOTIK®PROTECT može pomoći u jačanju prirodne obrane organizma. Postoje različiti putevi kojima crijeva i pluća međusobno komuniciraju. Jedan od tih puteva je imunološki sustav. Imunološke stanice, antitijela i glasničke tvari prenose informacije naučene u crijevnom tkivu između dva organa. Komunikacija između crijeva i pluća odvija se putem metaboličkih produkata koje stvaraju bakterije. Kratkolančane masne kiseline kao što su octena kiselina (acetat), propionska kiselina (propionat), maslačna kiselina (butirat) i mliječna kiselina (laktat) proizvode se u različitim količinama ovisno o sastavu crijevnog mikrobioma i reguliraju npr. upalu. Taj se učinak također može odraziti na respiratorni trakt preko osi-crijevo-pluća.


Prema istraživanju „The Beneficial Role of Probiotic Lactobacillus in Respiratory Diseases“- (Tingfeng Du, Aihua Lei, Naiyu Zhang i Cuiming Zhu) probiotik iz skupine Lactobacilla (L. rhamnosus, L. casei) pokazao se koristan u borbi protiv raznih respiratornih stanja, uključujući virusne i bakterijske infekcije. Provedeno je nekoliko studija na sojevima probiotika i pokazala se korisnost Enterococcus feacalis kod onih s upalom sinusa. Bakterija Enterococcus faecalis može smanjiti učestalost recidiva i potrebu za antibioticima. Neka su istraživanja pokazala da bakterije koje proizvode mliječnu kiselinu kao što je Lactobacillus acidophilus, može smanjiti intenzitet alergijskih reakcija te pretjeranu aktivnost imunološkog sustava. -Probiotics. Natural Medicines Comprehensive Database website.

Kod gastrointestinalnih poremećaja: Za osobe s gastrointestinalnim poremećajima poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS) ili upalne bolesti crijeva (IBD), MyBIOTIK®PROTECT može pružiti podršku u smirivanju simptoma. Simptomi IBS-a kao i simptomi upale u crijevu povezani su s određenim promjenama u crijevnoj flori. Na primjer, ljudi s IBS-om imaju manje količine Lactobacillus i Bifidobacterium u svojim crijevima, a više razine „problematičnih“ Streptococcus, E. coli i Clostridium bakterija. Probiotici doprinose poboljšavanju simptoma na način da inhibiraju rast bakterija koje uzrokuju bolesti, poboljšaju funkciju barijere imunološkog sustava. Doprinose smanjenju proizvodnje plinova time što balansiraju crijevnu floru. Prema istraživanju „The Anti-Inflammatory and Curative Exponent of Probiotics: A Comprehensive and Authentic Ingredient for the Sustained Functioning of Major Human Organs“ by Muhammad Safiullah Virk,Muhammad Abdulrehman Virk ,Yufeng He,,Tabussam Tufail,,Mehak Gul,Abdul Qayum ,Abdur Rehman , Arif Rashid, John-Nelson Ekumah,Xu Han, Junxia Wang and Xiaofeng Ren 1,4, - probiotici odmah aktiviraju protuupalne mehanizme proizvodnjom protuupalnih citokina kao što su interleukin (IL)-4, IL-10, IL-11 i IL-13, i ometanjem proupalnih citokina kao što je IL-1 , IL-6 i TNF-α uključivanjem regulatornih T stanica (Tregs) i T pomoćnih stanica (Th stanica).


Tijekom promjene prehrane: Promjena prehrane ili prelazak na neku drugačiju dijetu svojevrstan je šok za organizam, koji može dovesti do promjena u crijevnom mikrobiomu, zato je bitno podržati svoj crijevni sustav unošenjem probiotika kako bi se održavao normalan odnos „dobrih i korisnih“ bakterija tijekom prilagodbe na novu prehranu ili eliminacije određenih namirnica kako se ne bi narušio sklad crijevnog mikroboma. MyBIOTIK®PROTECT može pomoći u prilagodbi probavnog sustava na nove uvjete.


SIBO: SIBO označava prerastanje bakterija u tankom crijevu, a uzroci koji pogoduju nastanku bakterijskog prerastanja mogu biti vrlo različiti, ali svima im je zajedničko da na neki način slabe zaštitne antibakterijske mehanizme crijeva zbog čega je potrebno uzimati „korisne i dobre bakterije“ neki od simptoma SIBO-a su nadutost, vjetrovi, pretakanje u crijevima, te nelagoda, dijareja ili opstipacija, bol i grčevi uslijed prekomjernog rastezanja crijevne stijenke.


Pomoću MyBIOTIK®PROTECT aktivno dodajete „raznovrsne korisne i dobre bakterije“ te obogaćujete crijeva uspostavljanjem i održavanjem raznovrsnosti crijevne flore što posljedično može pomoći u jačanju zaštitne funkcije crijeva te uspostavljanju balansa crijevnog mikrobioma.


Poremećaj gljivičnih sustanara/ infekcije: npr. Candida albicans komenzalna je gljivica koja stanuje u debelom crijevu domaćina i ne izaziva smetnje dok je njezin broj unutar referentnih vrijednosti. Međutim pod utjecajem raznih čimbenika poput uzimanja antibiotika, prehrane bogate šećerom, stresa ili pada imuniteta njezin broj može prerasti te potom uzrokovani simptome poput probavnih smetnji opstipacije ili dijareje, nadutosti, kožnih problema, problema sa sinusima i drugih. U tom slučaju uz adekvatnu terapiju i dijetu potrebno je povećati broj „dobrih i korisnih“ bakterija, uobičajenih stanovnika crijevne flore posebice Lactobacillusa, koji su prirodan suparnik Candidi, uzimajući MyBIOTIK®PROTECT direktno obogaćuje crijevnu floru s 11 aktivnih bakterija pruža podrška crijevnom mikrobiomu te reducirao broj Candide.


Uzimanje MyBIOTIK®PROTECT može biti korisno u različitim situacijama kada je potrebno uspostavljanje ravnoteže, raznovrsnosti i podrška očuvanju zdravlja crijevnog mikrobioma. Redovna upotreba može doprinijeti općem osjećaju blagostanja vašeg probavnog sustava. Zapamtite, u početku korištenja probiotika MyBIOTIK®PROTECT, moguće je da dođe do obilnijih i češćih stolica, pojave stolica neugodnijeg mirisa ili do nadutosti zbog čišćenja tijela od štetnih bakterija. S probiotikom nastavite sve dok se stolica ne formira i ne dobijete oblikovanu – normalnu stolicu.


Kada nakon perioda korištenja MyBIOTIK®PROTECT dođe do težeg pražnjenja crijeva (zatvora) kojeg ne povezujete sa prehranom, nedostatkom vlakana i tekućine, moguće je da ste nadoknadili dovoljan broj Enterococcusa koji je sadržan u proizvodu te je u tom slučaju potrebno prijeći na probiotik MyBIOTIK®PUR ili – je znak da imate dovoljno bakterija!



MyBIOTIK®PROTECT

je koordinirani kompleks s 11 metabolički aktivnih bakterijskih kultura, ljudskih bakterija (sojevi korisnih bakterija za koje je utvrđeno da žive u ljudskom probavnom traktu.) koje rade u timu i međusobno podržavaju i nadopunjuju u svojim pozitivnim svojstvima, i dodatkom Vitamina B2.


Odobreno od povjerenstva Ministarstva Zdravstva Hrvatske primjena za djecu od 1. godine !



Primjena:

Odrasli i djeca od 5 godina: 1 x dnevno 1 vrećicu pomiješati s 100-150 ml negazirane vode te popiti na prazan želudac, 15-20 minuta prije obroka.


Djeca od 1 do 5 godina: doziranje u prvom tjednu 1x dnevno ½ vrećice, poslije 1 vrećica dnevno.


Sastav:

Kukuruzni škrob, maltodekstrin, kalijev klorid, magnezijev sulfat, riboflavin 5'-fosfat natrij (vitamin B2), mangan sulfat, bakterijske kulture (1,5%) sastoje se od:

Bifidobacterium animalis W53,

Bifidobacterium bifidum W23,

Bifidobacterium lactis W51,

Bifidobacterium lactis W52,

Enterococcus faecium W54,

Lactobacillus acidophilus W55,

Lactobacillusacrum casei W56, W21,

Lactobacillus rhamnosus W71,

Lactobacillus salivarius W24,

Lactococcus lactis W58.


Članak je u informativne svrhe u vezi s dodatcima prehrane i probioticima i nema namjeru ukazati na to da je bilo koja tvar spomenuta u ovom članku namijenjena dijagnosticiranju, liječenju, ublažavanju ili prevenciji bilo koje bolesti.

Dodaci prehrani ne smiju se koristiti kao zamjena za uravnoteženu, raznoliku prehranu i zdrav način života.

Comentarios


bottom of page